small banner ipiresies

Πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη στην παιδοδοντίατρο

at the dentist verabakalaΗ ADA (American Dental Association) & η AAPD (American Association of Pediatric Dentistry) συνιστούν η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη να γίνεται, μέσα σε έξι μήνες από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού του μωρού και όχι αργότερα από το πρώτο έτος της ηλικίας του.

Γιατί να προγραμματίσετε μια επίσκεψη τόσο νωρίς;

Η παιδοδοντίατρος μπορεί να σας δείξει πως να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού, να συζητήσετε την ανάγκη για φθόριο και τα προιόντα οδοντικής φροντίδας που μπορείτε να προμηθευτείτε. Επίσης θα λύσει τις απορίες σας σχετικά με τα δόντια και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και την επίδρασή τους στην στοματική υγεία.

Η φιλοσοφία στο παιδοδοντικό ιατρείο μας είναι να παρακολουθήσουμε τα δόντια του παιδιού σας, όταν ακόμα είναι ΟΛΑ γερά και να τα κρατήσουμε έτσι για πάντα! Η προληπτική τους φροντίδα μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και δόντια...

 

Φθορίωση

pthoriosi verabakalaΣτην αρχική επίσκεψη ή στην επανεξέταση η οδοντίατρος θα ελέγξει τους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας για αλλοιώσεις και τα δόντια για τερηδόνα, καθώς και την κατάσταση προηγούμενων αποκαταστάσεων και ορθοδοντικών μηχανημάτων.

Αμέσως μετά, με μικρή περιστροφική οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντιατρική οδοντόκρεμα που περιέχει "κόκκους" θα κάνει ένα είδος "peeling" στα δόντια, δηλαδή τον καθαρισμό. Απομακρύνεται έτσι η πλάκα - ένα κολλώδες αόρατο φίλμ πάνω στην επιφάνεια του δοντιού. Η πλάκα είναι μια αναπτυσσόμενη αποικία βακτηριδίων, υπολυμμάτων τροφής και σάλιου. Τα βακτήρια παράγουν τοξίνες (οξέα) που δημιουργούν φλεγμονή και αιμοραγία στα ούλα, την γνωστή ουλίτιδα. 

Στην συνέχεια γίνεται η φθορίωση με τοπική εφαρμογή φθοριούχου gell σε δισκάρια ή, σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, φθοριούχου βερνικιού. Το φθόριο απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο), κάνοντας τα δόντια πιο ανθεκτικά στην εμφάνιση τερηδόνας. Η προστασία που προσφέρει διαρκεί έξι μήνες.

Behavioral management - Προσέγγιση

Η παιδοντίατρος χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για να περιγράψει στο παιδί τη θεραπεία.

Στο πρώτο ραντεβού του παιδιού στο ιατρείο μας, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τη παιδοδοντίατρο όλα τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τη στοματική υγεία του παιδιού τους. Ταυτόχρονα η γιατρός ρωτά όλες τις αναγκαίες πληροφορίες τόσο για τη στοματική όσο και για τη γενική υγεία του μικρού ασθενή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το παιδί έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρκετά το χώρο εξέτασης, αλλά και τη γιατρό πριν εκείνη ασχοληθεί μαζί του. Αυτό από μόνο του λειτουργεί χαλαρωτικά και αγχολυτικά στα περισσότερα παιδιά.
Στο επόμενο βήμα, η γιατρός, χρησιμοποιεί ειδικό λεξιλόγιο για να περιγράψει τι θα συμβεί στο ραντεβού, έπειτα δείχνει πώς γίνεται αυτό και στη συνέχεια εφαρμόζει τη θεραπεία.

Οι ψυχολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με την ειδική διαμόρφωση του χώρου (χρώματα-παιχνίδια-εργαλεία που ΔΕΝ φαίνονται), μετατρέπουν την οδοντιατρική εργασία σε πράξη απλή και αποδεκτή από το παιδί.

Έμφραξη σύνθετης ρητίνης

παιδοδοντίατροςΣτο ιατρείο μας κάνουμε μόνο "λευκά" σφραγίσματα. Το υλικό που χρησιμοποιείται ονομάζεται σύνθετη ρητίνη και είναι διαφορετική για τα μόνιμα και διαφορετική για τα παιδικά δόντια.

Τα σφραγίσματα (εμφράξεις) τοποθετούνται συνήθως σε ένα ραντεβού. Αφού αναισθητοποιηθεί το δόντι, η παιδοδοντίατρος αφαιρεί την τερηδόνα. Αν η τερηδόνα βρίσκεται κοντά στον νεύρο (πολφό), ένα ειδικό φάρμακο τοποθετείται για πρόσθετη προστασία. Στην συνέχεια, προσαρμόζεται η σύνθετη ρητίνη και αποκαθίσταται το δόντι στο αρχικό του σχήμα και λειτουργία, σαν να μην έπαθε τίποτα.

Σ' ό,τι αφορά στα μόνιμα δόντια, το κέντρο της προσοχής μας είναι η εξοικονόμηση δοντιού και η συντηρητικότερη δυνατή επέμβαση, παράγοντες που επηρεάζουν την μακροβιότητα του δοντιού στο μέλλον. Στις μικρές, συνήθως, τερηδόνες που εμφανίζουν τα νεαρά μόνιμα δόντια στα παιδιά, αποφεύγουμε τον παραδοσιακό "τροχό". Στη θέση του χρησιμοποιούμε την μέθοδο της αεραποτριβής (air abrasion), που αφαιρεί επιλεκτικά μόνο την τερηδόνα, αφήνοντας ανέπαφο όλο το υπόλοιπο δόντι. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, γι' αυτό δεν χρειάζεται αναισθησία (μούδιασμα).

Μόνο όταν η τερηδόνα είναι εξαιρετικά εκτεταμένη, χρησιμοποιούμε αναισθησία και "τροχό".

Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, η σωστή διατροφή και η τακτικοί έλεγχοι στην παιδοδοντίατρο συμβάλλουν στην διάρκεια ζωής των νέων σφραγισμάτων.

Ενδοδοντική θεραπεία

endodontiki therapeiaΣτα παιδικά δόντια, όταν η τερηδόνα αγγίζει το νεύρο, χρειάζεται να κάνουμε μια ειδική θεραπεία που ονομάζεται πολφοτομή. Είναι απλή και εύκολη διαδικασία και ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη.

 

Ανοξείδωτες στεφάνες

anoksidotes stefanes verabakalaΠολύ συχνά ένα παιδικό δόντι στο οποίο έχουμε κάνει πολφοτομή δεν είναι ικανό να αντέξει ένα σφράγισμα. Σ' αυτήν την περίπτωση καλύπτουμε το δόντι με μια ανοξείδωτη στεφάνη, η οποία παραμένει μέχρι την φυσική απόπτωση του δοντιού.

 

Προληπτικη Ορθοδοντικη Αντιμετωπιση

οδοντιατρος για παιδιάΈνας από τους σημαντικότερους στόχους του οδοντιάτρου για παιδιά και ιδιαίτερα του παιδοδοντικού ιατρείου μας είναι η καθοδήγηση των δοντιών ενός παιδιού σε ομαλή σύγκλειση, στο καθορισμένο στάδιο στοματικής ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται. Αυτό απαιτεί την συνεχή παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού, από μικρή ηλικία και του τρόπου με τον οποίο "αλλάζονται" τα δόντια. Η παιδοδοντίατρος αναγνωρίζει τις αποκλίσεις από το φυσιολογικό, τις παρεμβολές στην ομαλή μετάβαση από την νεογιλή (παιδική) στην μόνιμη οδοντοφυϊα και μπορεί να ορίσει πότε και πώς αυτά τα εμπόδια πρέπει να απομακρυνθούν.

Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού το ιατρείο μας σας προσφέρει την, πάνω από 15 χρόνια, εμπειρία του σ' αυτό τον σημαντικό τομέα της παιδοδοντιατρικής ειδικότητας.

Σας προσκαλούμε να ενημερωθείτε από την γιατρό, πώς η ορθοδοντική θεραπεία παρέχεται σε ένα σύγχρονο παιδοδοντικό ιατρείο, Επίσης, πώς μπορεί να διαφέρει από το παρελθόν, ειδικά σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να προσκομίσει ένας νεαρός ασθενής από αυτό που ονομάζουμε Early Comprehensive Orthodontic Treatment.

Συμβουλές

Βάλτε μικρή ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας (όσο μια φακή) με μικρή περιεκτικότητα σε φθόριο (500-1000ppm) από την ηλικία των 3,5 ετών μέχρι τα 7.

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Αμαρυσίας Αρτέμιδος 15Β
    15124 Μαρούσι (Χάρτης)
  • 210 6107200